Malesian suurjakelu Malakka 21.-28.4.2018

Sain osallistua Gideon-järjestön suurjakeluun Malesiassa 21.-28.4.2018. Kohdekaupunkina oli Malakka ympäristöineen. Malakka on Malesian vanhimpia kaupunkeja ja Unescon suojelukohde.

Tuttavuuteni Malesiaan alkoi jo vuonna 2002, jolloin sain toimeksiannon perustaa eräälle suomalaisyritykselle Kaakkois-Aasian aluekonttorin maan pääkaupunkiin Kuala Lumpuriin.

Tehtävää aloittaessani en tuntenut Malesiasta muuta kuin tilastotietoja. Mietin, mistä saisin omankäden tuntemusta maan kulttuurista sekä kontakteja, mitkä ovat bisneksen aloittamisessa ensiarvoisen tärkeitä. Gideon-organisaatio tuli heti mieleeni. Otin yhteyttä Kuala Lumpurin Gideon-veljespiirin puheenjohtajaan Ivan Christieen ja siitä oma toimintani gideonina Malesiassa alkoi. Sain osallistua Kuala Lumpurin veljespiirin toimintaan, joka oli samanlaista kuin meillä täällä Suomessa.

Malesia on perustuslaillinen kuningaskunta, jossa on noin 30 miljoonaa asukasta. Malaijit ovat enemmistönä. Maassa on myös huomattava ja vaikutusvaltainen kiinalaisväestö, joka pyörittää talouselämää. Malesia on yksi harvoista islamilaisista maista, missä toimii länsimainen demokratia. Suurjakelun aikana maassa oli parlamenttivaalit, mikä näkyi katukuvassa ylenpalttisena ehdokkaiden lippumerenä. Matkani jälkeen vaalitulos varmistui, että oppositio voitti ja entinen pääministeri joutui syytteeseen korruptiosta. Demokratia toimi.

Islam on maan pääuskonto noin 60 % osuudella, buddhalaisia on 19% ja kristittyjä noin 9%. Kristityt voivat harjoittaa omaa uskontoaan. Vanhat kolonialismin aikana perustetut kirkot ovat voineet jatkaa toimintaansa. Nykyisin kristityt kirkot ovat joutuneet hiljaisen painostuksen kohteeksi. Uusien kirkkojen perustaminen on hallinnollisin määräyksin tehty lähes mahdottomaksi. Uuden kristityn kirkon saa perustaa mutta uudella kirkolla täytyy olla 5000 jäsentä, joiden täytyy asua lähietäisyydellä perustettavasta kirkosta. Tämä säädös on estänyt uusien kristittyjen kirkkojen perustamisen. Suurjakelumme kokemuksiin perustuen voin sanoa, että islam on selvästi vahvistanut otettaan myös Malesiassa. Kokoburkaa näkyy katukuvassa ja hunnut ovat jo kaikilla naisilla. Tämä ei ollut vielä käytäntö 2002, kun asuin Malesiassa.

Suurjakeluun osallistui kaksi veljeä Yhdysvalloista, David Beatty New Meksikosta ja Roy Pate Ohiosta sekä Saksasta Gebhard Fussler ja Hideaki Ichikawa Japanista. Hideaki on esimerkillinen gideon. Hän on ollut vasta vuoden gideonina, mutta halusi heti suurjakeluun mukaan.  Hän puhui ainoastaan japania. Keskustelimme Googlen kielenkäännösohjelman avulla onnistuneesti. Hideakia ei pidätellyt vaillinainen englannintaito, vaan hän osallistui kaikkeen toimintaan innostuneesti ja aktiivisesti. Tämä rohkaisuksi niille gideoneille Suomessa, jotka arkailevat kielitaitonsa kanssa. Tahto vastata Jumalan kutsuun riittää. Kännykkä voi puhua puolestamme, jos on tarpeen.

Tavoitteemme oli jakaa 40.000 Uutta testamenttia. Jaoimme 28.530 kirjaa. Meillä oli varattuna kiinan-, englannin- ja tamilinkielisiä kirjoja. Jako muslimeille oli kiellettyä, mikä oli välillä meille, ei paikallisille, haasteellista. Miten erottaa muslimi buddhalaisesta? Itse en tämän ongelman kanssa turhaan paininut, vaan annoin kirjan, kun kysyttiin.

Saapuessani Malesiaan satoi kuin aisaa. Rankkaa sadetta oli luvattu koko viikoksi, mikä luonnollisesti olisi vaikeuttanut jakelujamme. Ensimmäisen päivän iltana kokoonnuttuamme hotelliin järjestäytymiskokoukseen rukoilimme luonnollisesti, että ilma muuttuisi. Rukous on väkevä voima, sen me tiedämme. Tästä osoituksena seuraava aamu aukesi kirkkaaseen auringonvaloon. Tätä paistetta jatkui koko viikon. Kun suurjakelun päätteeksi kokoonnuimme pastori-illalliselle, taivas repesi ja satoi kaatamalla.

Rukoilkaa lakkaamatta! Niin Herramme on meitä opettanut. Rukoilkaa!

 

Markku Paukku

Helsinki kantakaupunki

Pin It on Pinterest