Kansainvälinen Gideon-järjestö on järjestänyt Brasiliassa suurjakelun edellisen kerran 2011. 14.-28.6.2017 suurjakelu järjestettiin Rio de Janeiron alueella ja lähikaupungeissa kansallisen Gideon-järjestön tukemana.  Riossa ja lähikaupunkien alueella asuu arviolta noin 16 miljoonaa ihmistä.

Tavoitteena oli jakaa 600 000 Uutta testamenttia. Gideonit ja gideonsisaret Brasiliasta sekä kansainväliset gideonit (23 henkeä) USA:sta, Etelä-Afrikasta, Australiasta sekä allekirjoittanut Suomesta saimme olla todistamassa Jumalan ihmettä. Sanaa voitiin jakaa vangeille vankiloissa, varusmiehille ja kantahenkilökunnalle sotilastukikohdissa, hoitajille ja lääkäreille sairaaloissa, koululaisille alakouluissa, opiskelijoille lukioissa, yliopistoissa ja muissa oppilaitoksissa. Riossa on myös paljon hotelleja – kukin ryhmä sai jakaa noin 20 hotellin kirjat. Suurin hotelli halusi kirjat kaikkiin huoneisiin eli yhteensä 2500 kpl.

Päivät alkoivat kello viiden aikaan aamulla. Saimme polvirukouksessa hiljentyä ennen kuin aloitimme jakelut. Jakelutiimeissä oli viisi henkeä. Kirjojen lastaus autoihin oli mukava aamujumppa.

Vaikuttavimpia kokemuksia olivat käynnit sotilastukikohdissa. Majurin arvoinen sotilaspastori Yuri otti meidät sydämellisesti vastaan. Varusmiehet komennettiin sulkeismuodostelmaan ja saimme ojentaa heille maastokuvioiset Uudet testamentit. Yllätys oli, että päivän mittaan havaitsimme heidän lukevan kirjoja joko yksin tai ryhmissä.

Vankilaolosuhteet ovat Brasiliassa hyvin karut. Koimme hyvin suurena Jumalan johdatuksena sen, että saimme tavata myös entisen vangin Eliezerin. Hän on alle 30-vuotias mies, joka on kotoisin Rio de Janeiron favela-alueelta eli slummista.  Hänen kimppuunsa käytiin, ja puolustautuessaan hän tappoi miehen. Hänet tuomittiin vankilaan murhasta. Eristysselissä ruokaa oli tarjolla hyvin niukasti. Sellissä oli Gideon-Uusi testamentti. Eliezer kertoi minulle ja kanssani olleelle amerikkalaiselle Marland Reemille, että hän alkoi lukea kirjaa. Sen myötä hän vakuuttui, että Jeesus on hänen henkilökohtainen Vapahtajansa ja hänen syntinsä on sovitettu. Hän sai tulla uskoon. Eliezer kärsi tuomionsa loppuun ja hänet vapautettiin. Sen jälkeen hän alkoi opiskella evankelistaksi. Nyt hän kiertää favelassa todistamassa Jeesuksesta Kristuksesta.

Jaoimme aamuvarhaisesta iltamyöhään kirjoja myös yliopistojen kampusalueiden tuntumassa. Opiskelijapappi Bianca tuli tervehtimään meitä, kun olimme portilla jakamassa kirjoja amerikkalaisen gideonin Genen kanssa. Hän kertoi opiskelijoiden keskuudessa olevan paljon ahdistuneisuutta, ja viime vuonna useita opiskelijoita oli kuollut oman käden kautta. Bianca ja uskovat opiskelijat olivat rukoilleet herätystä, ja Bianca kertoi, että tämä jakelu rohkaisee heitä.

Yliopiston portilla Antonio jäi juttelemaan paikallisen gideonin, veli Nelsonin, kanssa. Antonio kertoi pohtineensa uskonasioita. Hyvin pitkän keskustelun jälkeen Antonio halusi kirjoittaa nimensä Gideon-testamenttiin osoittaen näin, että hän haluaa ottaa vastaan Jeesuksen Kristuksen omana Vapahtajanaan. Hän halusi kirjaan myös meidän nimemme, jotka olimme kirjan hänelle antaneet.

Kahden viikon aikana saimme vierailla myös sairaalassa yhdessä alabamalaisen gideonin Terryn kanssa. Lääkärit, hoitajat ja muut työntekijät ottivat mielellään valkoiset Uudet testamentit. Agnesa-nimisen hoitajan isä on gideon, ja hän oli erityisen iloinen kirjasta.

Sain kohdata jakelussa gideoneita eri maista ja yhteisessä tehtävässä saimme kokea Jumalan johdatusta, Jeesuksen läsnäoloa ja Pyhän Hengen johdatusta. 770 000 kirjaa sai uuden omistajan. Rukoillaan, että Jumalan sana tekee työtään heidän sydämissään.

Jarmo Kuronen

Pin It on Pinterest